Om oss
Formål:
"Foreininga Norsk seterkultur, stifta 20.mars 1999, er ein interesseorganisasjon for aktive seterbrukarar og andre med interesse for norsk seterkultur.
– Interesseorganisasjonen sitt føremål er å ta vare på seterkulturen i eit langsiktig perspektiv gjennom aktiv bruk av setrane i tråd med lokal kunnskap frå fortid og samtid.
– Med seterkultur forstår organisasjonen både natur, kultur og næring knytt til utmarksområda som er og har blitt nytta til seterdrifta.
– Interesseorganisasjonen skal fremja interessa for seterkultur overfor offentlege styresmakter og samfunnet generelt."

Om Norsk Seterkultur
Norsk seterkultur er en frivillig organisasjon i landbruket som ble stiftet i 1999 for å ta vare på setring og seterkultur i Norge. Arbeidet retter seg mot politikere, seterbrukere, forvaltning, beslutningstakere og allianseparter. Det betyr at vi jobber bredt og allsidig. Hvert vår sender vi inspill til jordbruksforhandlingene. Vi har også møter med andre organisasjoner og begge faglagene i landbruket (Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag) som tar med seg inspillene videre inn i jordbruksforhandlingene. I 2019 fikk vi inført lik grunnsats på 50000 for setertilskudd, likt i samtlige fylker. I 2023 økte tilskuddet til 80 000 for 4 uker og 100 000 for seks uker, og i 2024 var minimun tilskudd for alle fylker 90000 for 4 uker og 110000 for seks uker.
Vi prøver også å ha en årlig samling rundt om i landet med faglige tema og kurs i forbindelse med årsmøtet. I tillegg samarbeider vi med andre organisasjoner. Vi arramgerer årlige stølskurs, og samarbeider med andre om ulike tema; i 2023 har vi hatt yste- og kinnekurs med Kompetansenettverket i Midt Norge og lokkekurs med folkemusikkfestivalen Jørn Hilme-stemnet. I 2024 arrangerte vi lokkekurs i samarbeid med Lesja museum. Videre har vi hatt et årelangt samarbeid med Valdresmusea om prosjekt Skigardsdele. Faglige samarbeid vil også være relevante i framtida.
Mange seterebrukere gjør en ekstra innsats for å ta vare på og formidle seterkulturen. Vi har derfor videreført utdeling av en seterpris, og denne deles ut hvert år i forbindelse med årsmøtet eller andre relevante samlinger.
Vi samarbeider også internasjonalt og er medlem av EFNCP (European Forum For Conservation and Pastauralism), og deler infornasjon om vårt arbeide for fjell-landbruket i Norge på den digitale plattformen til verdens matvareorganisasjon, FAO
Vi har siden start samarbeidet med våre svenske kolleger i Förbundet Svensk Fäbodkultur och utmarksbruk (FSF). Fra 2018 har vi samarbeidet om en oppføring på UNESCO sin liste for immateriell kulturarv. På det 19. kommitemøte i UNESCO 3. desember 2025 ble den norsk-svenske seterkulturen oppført på UNESCO-listen. Du finner mer informasjon om dette under fanen "våre prosjekt".
Videre har Sparebankstiftelsen DNB støttet tiltak rettet mot barn og unge. Vi har opprettet en egen hjemmeside om seterdrift for barn og unge, tilseters.no der du kan lære, finne DKS-setertilbud, finne filmer og kurshefter.
I 2024 delte vi aktivitetsstøtte og praktikantstøtte. Dette vil vi prøve å videreføre i 2025